10 tijdloze design fauteuils

Posted AssortimentBlog

Meubels komen en gaan, maar designmeubelen zijn zo ontworpen dat ze doorgaans levenslang meegaan.
In dit blog zetten we 10 tijdloze design fauteuils op een rijtje.

B&B Italia design fauteuil up

Serie Up B&B Italia

Al in 1969 ontwierp Geatano Pesce de zeer vooruitstrevende Up serie. De serie bestond uit 7 items. De fauteuil in combinatie met de poef is uitgegroeid tot internationaal designicoon. Het zachte, ronde model verwijst naar de vrouw. De Big Mama, zoals het model ook wel wordt genoemd, is ook verkrijgbaar voor kinderen.

Design fauteuils Knoll Bertoia chair

Bertoia chair Knoll

De sierlijke Bertoia serie uit 1952 is het resultaat van Bertoia’s studie naar ruimte, vorm en functie. Hij weet met een industrieel materiaal een elegant icoon tot stand te brengen.

LC2 fauteuil Cassina

LC2 Cassina

Al in 1928 ontworpen Le Corbusier en Charlotte Perriand de LC2. Cassina begon in 1965 aan een serie indrukwekkende heruitgaven van onder andere werk van Le Corbusier, Rietveld en Charles Rennie Mackintosh. Enkel Cassina heeft de internationale rechten van het originele Le Corbusier meubilair.

Plywood chair Vitra

Eames Plywood Chair Vitra

Charles en Ray Eames experimenteerden jarenlang met nieuwe technieken om zitschalen van gevormd multiplex te kunnen produceren die de contouren van het menselijk lichaam aannamen. Dit lukte hen in 1945 met de Plywood Collectie, de stoelen uit deze serie zijn uitgegroeid tot klassiekers met een uitstraling die ook vandaag nog eigentijds aandoet.

Barcelona Chair KnollBarcelona Chair Knoll

De Barcelona chair, naar het ontwerp van architect Ludwig Mies van der Rohe en interieurontwerpster Lilly Reich is ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona. Op de wereldtentoonstelling stonden twee sets, beiden destijds in wit geitenleer, tegenwoordig zijn diverse kleuren leverbaar. De officiële productie is sinds 1948 onder licentie van het Amerikaanse Knoll International.

Vitra Lounge ChairEames Lounge Chair Vitra

De Lounge Chair van Charles en Ray Eames mag natuurlijk niet ontbreken in deze top 10. Als één model heeft aangetoond tijdloos mooi en bruikbaar te zijn is het de Lounge Chair wel! Het doel was om met de beste materialen en het hoogste vakmanschap een ruime stoel met optimaal zitcomfort te creëren. Met het ontwerp van deze fauteuil, in 1956, luidden Charles en Ray Eames een nieuw tijdperk voor de clubfauteuil in. Niet alleen is de Lounge Chair lichter, eleganter en moderner dan de toch wat plompe traditionele modellen, hij is ook comfortabeler. Inmiddels is de fauteuil verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en combinaties. Bij Van der Donk interieur kunt u verschillende modellen zien en vergelijken.

Smoke Chair MoooiSmoke Chair Moooi

Maarten Baas werd in 2004 in een klap bekend door zijn “Where There’s Smoke…” collectie. Voor deze collectie stak Baas letterlijk enkele designklassiekers in brand. Door de meubels daarna met lak te bewerken werden ze weer bruikbaar. Drie modellen uit deze collectie zijn in productie genomen door Moooi. Deze klassieker in een nieuw jasje hoort zeker thuis in deze lijst.

Leolux PallonePallone Leolux

Hét icoon van Leolux. De eigenzinnige zitbal werd in 1989 ontworpen door Roy de Scheemaker voor het huis van de toekomst en is nog altijd even futuristisch. Leverbaar in verschillende uitvoeringen en in drie afmetingen (Pa, Ma en Lill’one) en als pouf. Onderscheiden met “Beste Nederlandse Meubelontwerp”, “Designpreis Schweiz” en “Goed Industrieel Ontwerp”. Bekroond door Design Zentrum Nordrhein Westfalen.

Grande Papilio B&B ItaliaGrande Papilio

In vergelijking tot de andere klassiekers in deze lijst een ‘’jong’’ model. Dit model uit 2009 van Naoto Fukasawa blijkt nu al tijdloos en breed inzetbaar. Vernoemd naar de vlinder, omdat het ontwerp van achteren iets weg heeft van de vleugels van een vlinder, aldus Fukasawa. Het model lijkt uit één stuk gevormd en is draaibaar. Naast de fauteuil is de Papilio leverbaar als eetkamerstoel, kleine fauteuil, bed, tuinstoel en sofa.

Utrecht fauteuil Rietveld CassinaUtrecht fauteuil Rietveld

We sluiten deze lijst af met een ontwerp van eigen bodem, de Utrecht fauteuil van architect Gerrit Rietveld. In 1935 ontwerpt Rietveld de Utrecht fauteuil en in 1988 neemt Cassina de rechten over. Samen met ontwerpen van  o.a. Le Corbusier, Mackintosh en Wright maakt de fauteuil deel uit van de `Cassina I Maestri´ collectie.