Binnen de interieurdesignwereld is Vitra inmiddels een gevestigde naam. Hun ontwerpen staan sinds 1950 voor design met een hoofdletter D: ze hebben inmiddels meerdere tijdloze klassiekers in hun portfolio staan die nog lang niet over hun hoogtepunt heen zijn. Waren deze ontwerpen in de jaren ’50 van de vorige eeuw nog zeer modern en revolutionair, tegenwoordig zijn ze een vertrouwde factor in iedere goede designmeubelwinkel en bij mensen thuis.
Oorsprong van Vitra
Vitra werd in 1950 in Zwitserland opgericht als familiebedrijf door Willi en Erika Fehlbaum.Het hoofdkwartier van Vitra staat in Birsfelden, maar in Weil am Rhein, slechts een kwartiertje verderop net over de grens met Duitsland, ligt hun Vitra Design Museum. Erg de moeite waard om te bezoeken als u interesse in design hebt en zeker een must-see als u in de buurt bent!
Design klassieker: Eames Plastic Side Chair
Een van de meest verkochte stoelen wereldwijd zijn de Eames Plastic Side Chair varianten die Vitra in samenwerking met het ontwerpende echtpaar Charles en Bernice “Ray” Eames in 1950 op de markt bracht. De stoelen kenmerken zich door het intrigerende onderstel die de stoelpoten vormen, gemaakt van aluminium of hout.
De designfilosofie van het Eames koppel was duidelijk: “Een zo groot mogelijk publiek voor zo min mogelijk van zo veel mogelijk van het beste laten profiteren”. Na jarenlang proefmodellen te hebben gemaakt met het idee dat de stoel uit één stuk zou moeten bestaan en naar het menselijk lichaam werd gevormd, kwamen ze op het huidige ontwerp uit. En toen zowel multiplex als aluminium voor het zitvlak niet goed bleken te zijn, kwamen ze op het glasvezelversterkte kunststof uit. De stoelen zijn vandaag de dag gemaakt van polypropyleen, wat licht en duurzaam is.
Er zijn meerdere uitvoering van: de DSR met een metalen of de DAW met houten onderstel, de DAR met armleuningen of zonder. En door hun tijdloze karakter en vermogen om in veel verschillende interieurs te passen, kan je ze overal aantreffen: van restaurants en winkels tot wachtkamers en vliegvelden.
Een andere klassieker van Vitra is de Lounge Chair. ‘Waarom maken we geen nieuwe uitvoering van de traditionele Engelse clubfauteuil?’ Dat was het voornemen van Charles Eames wat de aanzet gaf tot de ontwikkeling van de Lounge Chair, een proces dat jaren in beslag nam. Het doel was om met de beste materialen en het hoogste vakmanschap een ruime stoel met optimaal zitcomfort te creëren. Dankzij deze kenmerken werd de Lounge Chair uit 1956 een van de beroemdste ontwerpen van Charles en Ray Eames en heeft deze fauteuil inmiddels de status van klassieker op het gebied van modern meubeldesign verworven.
De Lounge Chair is nu bij Vitra verkrijgbaar in twee formaten: het klassieke model en een nieuw model met ruimere afmetingen. Bovendien zijn er naast de verschillende combinaties van lederen bekledingen, houten schalen en onderstellen nu ook een witte en een zwarte uitvoering van de Lounge Chair verkrijgbaar, voorzien van de bijbehorende details. Ook is het mogelijk om in het Vitra Haus je eigen Lounge Chair samen te stellen. U kunt de stoel bestellen en vervolgens naar het Lounge Chair Atelier in Weil am Rhein gaan om daar uw fauteuil helemaal zelf samen te stellen. Het Lounge Chair Atelier is een open werkplaats van Vitra. Mocht u in het Vitra Haus tot aankoop van een Eames Lounge Chair en de montage daarvan in het Lounge Chair Atelier besluiten, dan wordt de fauteuil van een speciale plaquette voorzien met de vermelding dat de stoel hier is gemaakt. Uw Lounge Chair wordt dan later bij u thuis bezorgd, sneller dan een gebruikelijke bestelling.